Консултациите при президента: Съставянето на кабинет е общ приоритет

Консултациите при президента: Съставянето на кабинет е общ приоритет

Какви заявки дадоха партиите пред президента?


Консултациите с парламентарно представените партии в 46-ото Народно събрание при президента Румен Радев започнаха точно в 9 ч. Според конституцията редът на консултациите преди връчване на мандат за съставяне на правителство съвпада с изборните резултати на партиите. 

Първи в сградата на президентството влязоха представителите на партията „Има такъв народ”, които получиха най-много гласове на изборите, проведени на 11 юли. Те ще получат и първия мандат от президента Радев. Партия „Има такъв народ“ вижда добри шансове за съставяне на ново правителство, но няма да влиза в коалиции, а ще търси подкрепа по политики и приоритети от останалите четири формации, които е поканила за преговори. Това заяви председателят на нейната парламентарна група Тошко Йорданов след консултациите.  

Партньор означава да си в коалиция с някой. Ние в коалиция с партии няма да влезем. Ще проведем разговори и ще изложим нашите виждания кои са приоритетите пред страната! Ако другите партии сметнат, че те покриват техните приоритети до някаква степен, ще преценят дали да подкрепят кабинета, или не. Това е", допълни Йорданов. 

Според него, ако партиите в парламента успеят да стъпят на нещата, които ги обединяват, шансовете да има кабинет са добри, тъй като от декларациите на останалите политически партии „нещата са едни и същи за всички, независимо от отделните политически акценти". 

Втората политическа сила - коалицията ГЕРБ-СДС, обяви, че няма да участва в консултациите при президента. „Считаме, че вече многократно беше нарушен диалогът, в този смисъл не смятаме, че имаме място в президентската институция и провежданите консултации от г-н Радев“, съобщи председателят на парламентарната група на коалицията Десислава Атанасова на брифинг в парламента. „За нас е чест да нямаме нищо общо с това, което се случва“, коментира от своя страна другият зам.-председател на партията Томислав Дончев.  

На консултациите с третата по големина парламентарно представена партия БСП президентът Радев каза, че постигането на стабилно парламентарно мнозинство зависи от БСП, като подчерта, че е изключително важно да бъде постигнато идейно мнозинство. Той приветства решението на групата да участва в диалога, иницииран с поканата на „Има такъв народ“.  

В неделя ще обсъдим в Националния съвет нашите приоритети и мандата, с които ще продължим разговорите. Доколкото разбрах при президента, те са изразили желание след нашите срещи да започнат и експертни групи да работят по приоритети, по програми, така че това ще бъде един по-дълъг процес. Дори президентът, както чухте, заяви, че няма да бърза с първия мандат и ще даде възможност много сериозно да проведем тези разговори. Всичко предстои. Ще има, разбира се, неща, които ние ще предложим и от които няма да отстъпим", каза лидерът на левицата Корнелия Нинова след срещата. 

Обединение „Демократична България" е готово да допринесе за съставянето на редовно правителство, но няма да направи това на всяка цена. Това заяви председателят на парламентарната група Христо Иванов пред президента Румен Радев в рамките на консултациите.  

Фокусът ни сега е върху първия мандат. Това е най-здравословната опция, която съществува от гледна точка на демократична подкрепа. Много внимателно ще дадем подкрепата си и с голяма отговорност и само за нещо, което наистина вярваме, че може да върви напред. Ако просто ще бъде претакване на неща, които досега сме ги живели, вярвам, че и без нас ще стане", каза още Иванов. 

Няма да отстъпим от това българската политика да се обърне срещу корупцията, което включва съдебна реформа, дълбока реформа на службите, мерки за борба с изпирането на пари", категоричен беше той. ДБ има подготвени хора, ако бъдат поискани, но те не се стремят към самоцелно излъчване на хора за властта, добави председателят на парламентарната група. 

Не, аз не искам кабинет на всяка цена. Президентът не е и не може да е архитект на една управляваща коалиция, най-малко защото не влиза в правомощията ми. Не искам да замесвам институцията в този процес. Това е отговорност на партиите. Настоявам този път, преди да се говори за следващи предсрочни избори, да се изчерпат всички опции на диалога, на търсене на консенсус около интересите на България“, каза държавният глава, като приветства решението на групата да участва в диалога с „Има такъв народ“. 

Този път формулата за съставяне на кабинет не е търсене на коалиция, а обединение около ясни приоритети, и ДПС може да е много полезна в дискусиите. Това каза президентът Румен Радев по време на консултацията с парламентарната група на Движението за права и свободи. „Формулата е преди всичко диалог, конструктивност, отговорност и намиране на приемлив компромис“, поясни държавният глава. 

Неведнъж сме заявявали, че сме гарант за сигурността и демокрацията в страната. И на тези избори, в предизборната кампания, а и след тях сме заявявали, че сме за възстановяване на демокрацията и нормалността в политиката. Ние сме за диалог, за национални приоритети и за програма за ускорено икономическо развитие на страната. За нас винаги съставянето на кабинет е изглеждало по този начин – ясни приоритети, програма и на следващ етап е персоналният състав“, каза председателят на парламентарната група Мустафа Карадайъ. 
От историческа важност е съставянето на правителство с ясни приоритети и срокове за изпълнение, но по-важно е и каква програма ще се изпълнява", коментира той. 

Поздравявам ви с факта, че съхранихте гласуваното ви доверие и утвърдихте своето присъствие в Народното събрание като една от новите парламентарно представени партии", бяха встъпителните думи на президента Румен Радев към ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“ на консултациите в президентството. 

Ние от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще подкрепим кабинет, чийто дневен ред е дневният ред на българските граждани", каза лидерът на партията Мая Манолова. 
Ние сме готови и ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и на ДПС. Смятаме, че такава подкрепа от ГЕРБ и ДПС е токсична прегръдка. С участието на тези партии България се превърна в най-корумпираната и бедна държава в Европа. Ние бихме подкрепили кабинет с участието на „Демократична България" и „Има такъв народ", заяви тя.  Сред приоритетите на парламентарната група Манолова спомена преизчисляването на пенсиите, компенсациите за бизнеса, подкрепата за децата и семействата и за хората с увреждания, дълбоката съдебна реформа и борбата срещу монополите.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: