Какво представлява Хаванският синдром - болест или шпионска конспирация

Какво представлява Хаванският синдром - болест или шпионска конспирация Снимка: МИ

Мистериозното болестно състояние е регистрирано за пръв път през 2016-2017 г. в кубинската столица

Мистериозно болестно състояние, което включва мигрени и замайване, е засегнало около 100 агенти на ЦРУ и членове на техните семейства, съобщава директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в интервю за Националното обществено радио. 

Бърнс съобщи още, че е умножил усилията на ЦРУ да установи причината за синдрома. Той потвърди, че е наел високопоставен служител, който преди години оглавяваше издирването на Осама бин Ладен, да ръководи екипа, разследващ причините за синдрома, и е увеличил медицинския персонал, който участва в разследването. 

Хаванският синдром, който освен главоболие и замайване, включва и гадене, шум в ушите и загуба на памет. Оплакванията за първи път са дошли от дипломатите в посолството на САЩ в Хавана през 2016-2017 г. Тогава 25 членове на персонала и техни роднини започнаха да се оплакват от симптоми, вариращи от световъртеж, загуба на равновесие, загуба на слуха и безпокойство до нещо, което те определяха като „когнитивна мъгла". Състоянието стана известно като „Хавански синдром". Впоследствие САЩ намалиха състава на дипломатическата си мисия и обвиниха Куба в „звукови атаки".  

Канада също съкрати служителите на посолството си в Куба, след като поне 14 от нейните граждани съобщиха за сходни симптоми. Правителството в Хавана категорично отрече да са осъществявани такива действия спрямо дипломатите. През 2018 г. САЩ отзоваха няколко служители от Китай, след като служители, работещи в южния град Гуанджоу, съобщиха за „фини и неясни, но ненормални усещания за звук и натиск". 

Списание „Ню Йоркър“ съобщи, че от встъпването в длъжност на президента Джо Байдън през януари около 20 американски разузнавачи, дипломати и официални лица във Виена са съобщили за симптоми, типични за състоянието. Австрийските власти са предприели спешно разследване съвместно с американските.  

Екип от медицински и научни експерти от Американската национална академия на науките, които са изследвали близо 40 държавни служители със симптома, през декември 2020 г. обяви, че симптомите съответстват на ефектите от насочената импулсна радиочестотна (RF) енергия. „Изследвания, публикувани преди повече от половин век и през следващите десетилетия от западни и съветски източници, предоставят косвена подкрепа за този възможен механизъм",  констатират учените.  

19-членната комисия изтъква още, че макар и да няма доказан източник на енергийното лъчение, е известно, че Русия е провеждала „значителни изследвания  върху ефектите от импулсни, а не непрекъснати вълнови [радиочестотни] експозиции". 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: