Обвиниха Китай в кражба на технологии с цел световно господство

Обвиниха Китай в кражба на технологии с цел световно господство

Повод за това остро изказване в британския парламент е придобиването от китайски собственик на най-големия производител на чипове на Острова

Китай бе обвинен в прилагане на нечестни методи в стремежа си за световно господство. Това заяви в свое изказване в британския парламент един от неговите членове - Иън Дънкан Смит, бивш лидер на Консервативната партия, съобщава CNBC.

Според него Пекин се стяга да постигне световно господство в сферата на производството на полупроводници и за постигането на целта си използва нечестни методи. Поднебесната „краде технологии, получава правата върху интелектуалната собственост на други хора и изкупува компании”, твърди Смит (на снимката).

По-рано Пекин наложи санкции срещу Дънкан Смит заради подобни изявления срещу страната.

Повод за такова остро изказване в парламента стана покупката на британската компания Newport Wafer Fab. Това е най-големият производител на чипове във Великобритания.

За намерението британската компания да бъде купена, на 5 юли съобщи Nexperia. Нейната производствена база е в Нидерландия, но принадлежи на китайски собственик. 

Правителството в Обединеното кралство първоначално анонсира разследване на тази сделка от съображения, свързани с въпросите на националната сигурност. Но по-късно бе съобщено, че не възнамерява да се намесва в ситуацията. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: