У нас започва изграждането на най-дългия двутръбен железопътен тунел на Балканите

У нас започва изграждането на най-дългия двутръбен железопътен тунел на Балканите Снимка: МТИТС

Той е част от модернизацията на железопътен участък Елин Пелин - Костенец

„От днес стартира изграждането на най-дългия двутръбен железопътен тунел, строен досега у нас и на Балканите“, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. Той даде старт на строителните дейности по проект за модернизация на железопътен участък Елин Пелин - Вакарел, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство. Обектът е част от основната жп магистрала по направление Изток – Запад и e от изключително важния за България и съседните страни европейски коридор номер 8 и преминаващата TEN-T мрежа у нас.

Трасето е с дължина 20 км и е част от проект „Модернизация на железопътен участък Елин Пелин – Костенец“. В реконструкцията на 20-километровата отсечка ще бъдат инвестирани 498 млн. лева по линия на две оперативни програми „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 и „Транспортна свързаност“, каза още министър Тодоров. Дейностите включват изграждането на 7-километров двутръбен тунел. Проектните скорости за пътническите превози са 160 км/ч, а за товарните 120 км/ч. По думите на министъра, за краткия мандат на служебното правителство са стартирали железопътни проекти на стойност 1 милиард и 100 милиона лева.

„Техническите и експлоатационните предизвикателства пред строителя са изключително големи, тъй като този лот е най-трудният от целия участък“, добави министърът. „На този етап държавата, в лицето на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, и възложителят на проекта Национална компания „Железопътна инфраструктура“ са изпълнили своите задължения. Оттук започва предизвикателството за фирмата изпълнител на строителните дейности, както и осъществяването на непрекъснат съвместен контрол върху целия процес от фирмата за строителен надзор“, допълни още транспортният министър. 

 

Още по темата във

facebook