В Китай отново идентифицираха случай на заразяване на човек с птичи грип

В Китай отново идентифицираха случай на заразяване на човек с птичи грип Снимка: ferra.ru

Засега няма риск от масово разпространение на болестта

В град Бачжун на китайската югозападна провинция Съчуан отново е идентифициран случай на заразяване на човек с птичи грип. За това съобщава РИА Новости, позовавайки се на държавната телевизия на Китай.

Заболелият е 55-годишен мъж. На 30 юни той вдига висока температура, на 4 юли е хоспитализиран, а на 6 юли Центърът за контрол и превенция на заболяванията в провинция Съчуан открива, че пациентът е заразен с вируса H5N6.

В настоящия момент местното Управление по въпросите на здравеопазването провежда медицинско наблюдение и прави изследвания на всички, които са контактували с домашната птица. Други ведомства извършват дезинфекция на помещенията в къщата на заразения и на дворовете на съседните фермерски стопанства.

Местните експерти по контрол и превенция на заболяванията достигат до извода, че става дума за случай на предаване на H5N6 от птица на човек. За предаването на вируса от човек на човек не е докладвано, рискът от мащабно разпространение на болестта е изключително нисък.

На 1 юни в Китай бе регистриран първият в света случай на човешко заразяване с щама на птичия грип H10N3. Преди това щамът се предаваше само между животни. Властите сметнаха, че инфекцията е случайна, но посъветваха гражданите да не контактуват с птици, починали от болестта, и ако е възможно, да избягват контактите с живи птици.

 

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: