Китай обяви тригодишен екшънплан за киберсигурност

Китай обяви тригодишен екшънплан за киберсигурност

Вложенията в киберсигурност може да нараснат до $ 38,6 милиарда

Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии заяви, че е одобрило проект на тригодишен план за действие свързан с киберсигурността на страната. Според министерството секторът може да струва повече от 250 милиарда юана (38,6 милиарда долара) до 2023 г., съобщава Reuters. 

Китайските власти засилват усилията си за изготвяне на регламенти за по-добро управление на съхранението и прехвърлянето на данни, както и по отношение сигурността на личната информация. През уикенда Администрацията на киберпространството на Китай предложи нови правила, които призовават всички компании, разполагащи с масиви от данни за над 1 млн. потребители, да преминават проверки за сигурност, преди да се листват зад граница. Фокусът на властите пада върху компаниите, листващи се в чужбина и особено в САЩ.  

Новият регламент идва след началото на регулаторната проверка на китайския гигант Didi Chuxing за предполагаемо нарушаване на законите за поверителност на данните. Компанията е известна като „китайския Uber" и предлага широка гама от услуги в страната и на повече от 15 други международни пазара, като ежедневно събира огромни количества данни за мобилността в реално време. Didi използва и част от данните за автономно шофиране и анализ на трафика. 

Агенцията за киберсигурност обяви, че ще извърши проверка на компанията, за да защити националната сигурност и обществения интерес, а приложението беше спряно от продажба, припомня Bloomberg. Дебютът на Didi беше най-големият листинг на китайска компания в САЩ  от Alibaba Group Holding Ltd през 2014 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: