Предстои надграждане на системата за онлайн обучение на ИА „Железопътна администрация“

Предстои надграждане на системата за онлайн обучение на ИА „Железопътна администрация“ Снимка: МТИТС

Георги Тодоров: До края на 2021 г. предстои надграждане на системата за онлайн обучение на ИАЖА

До края на 2021 г. предстои надграждане на системата за онлайн обучение на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията при откриването на нова зала в Пловдив за провеждане на електронни изпити за лицата, отговорни за безопасността на жп превозите, информираха от пресслужбата на транспортното министерство.

„Това е поредната стъпка на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията по пътя на дигитализацията“, заяви министър Тодоров. Той допълни, че провеждането на изпити с помощта на електронната система цели премахване на влиянието на човешкия фактор, обективност при проверката на знанията на изпитвания, пресичане опитите за измами и повишаване на квалификацията на кадрите от железопътния сектор.

Изпитната зала в Пловдив е с капацитет от 16 изпитни терминали, а в София и Горна Оряховица вече са оборудвани и въведени в експлоатация още две такива зали, уточни Георги Тодоров.

Пред журналисти министър Тодоров обясни, че през миналата седмица е изпратил до Агенцията за държавна финансова инспекция одитните доклади, назначени от него за дейността на БДЖ. „Надявам се съвсем скоро новото ръководство на железопътния превозвач да бъде вписано в Агенцията по вписванията, за да стартира своята оперативна дейност. Вече сме начертали техните задачи в краткосрочен план – те са свързани с подобряване на графика за движение, по-малко закъснения, безопасност на превозите и ефективно управление на финансовия ресурс. Компанията ще търси нови клиенти в товарните превози. Към момента БДЖ има задължения от над 20 млн. лева към НК „Железопътна инфраструктура“, които са от неплатени инфраструктурни такси и разходи за енергия“, коментира още Георги Тодоров.

По отношение на финансовите ангажименти на концесионера на жп гара Пловдив, министър Тодоров заяви, че е изпратил писмо до него с искане за изплащане на дължимата концесионна такса към държавата. „Назначил съм проверка, която ще установи дали концесионерът на жп гарата изпълнява своите ангажименти съгласно подписания договор“, обясни той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: