Шест конкурса за нови регионални началници обявиха от МОН

Шест конкурса за нови регионални началници обявиха от МОН Снимка: pixabay

Министерството на образованието и науката обяви шест конкурса за началници на регионални управления на образованието (РУО) във Варна, Хасково, Шумен, Враца, Пловдив и Видин

Досегашните началници на РУО в Пловдив и Видин са освободени дисциплинарно, докато тези в Шумен, Хасково и Враца са придобили право на пенсия. Във Варна досега позицията се е заемала от изпълняващ длъжността.

В Пловдив са установени нарушения при договори с юридически лица, в това число непрозрачност на процедурите и непроследимост на основанията за плащане. Проблеми има и при сключваните от РУО граждански договори. За 2020 г. те са на обща стойност 109 705 лв., а към 31.05.2021 г. – 210 335 лв. 

Подобни финансови и административни нарушения са открити и в РУО Видин при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища. 

Конкурсите за нови началници на шестте регионални управления трябва да приключат до два месеца

В момента текат комплексни проверки в още шест РУО – в Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново и Пазарджик.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: