Запазваме 10% корпоративен данък, обяви финансовият министър

Запазваме 10% корпоративен данък, обяви финансовият министър Снимка: МФ

Текстовете ще влязат в сила най-рано след няколко години, когато има становища и директиви на Европейската комисия

Корпоративният данък от 10 на сто се запазва и няма да има по-високи ставки за нито една българска компания или сектор. Новината обяви служебният финансов министър Асен Василев на брифинг. Министърът съобщи още, че правителството е одобрило позицията на България по инициативата на Г-7 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие(ОИСР) за определяне на минималната данъчна ставка, или т.нар. глобален данък.

С него ще бъдат облагани транснационални компании в първия стълб с оборот над 20 млрд. евро, а по втория – над 750 млн. евро, при условие че тези компании нямат солидно присъствие в държавата, където ставката ще бъде наложена.

„Това не засяга български компании. Ако е международна компания, която е с под 750 млн. евро, това също не се отнася за нея. Ако над 25% от дейността на тази международна компания е в България, това също не се отнася за нея - ставката остава същата“, коментира той.

Текстовете ще влязат в сила най-рано след няколко години, когато има становища и директиви на Европейската комисия.

Финансовият министър определи като „пълни глупости и целенасочени лъжи“ информацията от ГЕРБ, че корпоративният данък в България се вдига от 10% на поне 15%, както и твърдението, че служебният кабинет „тайно“ е подписал предложението на Г-7 за вдигане на корпоративния данък.

В началото на юли 130 държави, сред които и България, подписаха споразумение за осъвременяване на данъчната рамка за големите мултинационални корпорации

То предвижда минимален праг от 15% корпоративен данък за големи международни компании, като се подчертава, че настоящата данъчна рамка не е осъвременявана от век и не отразява новите реалности на глобалния и дигиталния бизнес.

Споразумението няма сила на закон - предстои да бъде приведено в законодателството първо на ниво ЕС, а после и в националните законодателства, припомни министърът.

Той обяви още, че проектът за Националния план за въвеждане на еврото в България е публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации на Министерския съвет. Коментари и позиции по документа се събират до 6 август.

„Пет месеца преди и 12 месеца след въвеждането на еврото ще има цени и в двете валути. Целта е така да се избегне вдигане на цените“, каза Асен Василев и уточни, че т.нар. двойно обращение в търговските вериги ще бъде един месец. След това има период, в който валутите могат да се обменят в банка.

По думите му това означава, че ако страната ни се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024 г., до 31 януари 2024 г. включително, левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство. След изтичането на този един месец еврото ще стане единственото законно платежно средство в България.

Според Асен Василев промени за приемане на еврото ще има поне в 15 -20 закона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: