Социалните програми - неадекватни на кризата според ИПИ

Социалните програми - неадекватни на кризата според ИПИ

Най-ефективните програми са недофинансирани, отчитат от института

Социалните програми в България не са реагирали адекватно при внезапната криза, породена от COVID-19. Тово заяви главният икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ) Лъчезар Богданов на брифинг в Националния пресклуб на БТА. Анализът на института е разработен по дългосрочен проект с фокус върху причините за бедността и неравенството на възможностите, както и върху оценка на ефективността на социалните помощи и услуги у нас. 

Първите резултати от работата на ИПИ показват ниския ефект от системата за социална защита върху неравенствата, липсата на адекватни инструменти за подкрепа на най-нуждаещите се и предизвикателствата пред социалните услуги на местно ниво. 

По думите на Богданов явно критериите са такива, че в тази криза се оказва, че по тях „никой не става много по-нуждаещ се“.  Програмите за социално подпомагане, които трябва да са насочени към подкрепа на домакинствата при загуба на доход и изпадане в по-тежко социално положение, не отчитат голямо отклонение от средносрочните тенденции, наблюдавани и преди кризата, показват данните от анализа. Очевидно в сегашния си вид месечните помощи на база гарантиран минимален доход не могат да осигурят подкрепа на домакинствата с ниски доходи. 

Главният икономист на ИПИ направи заключение, че кризата, породена от COVID-19, е много „сериозен стрес тест за социалната система“ и, с малки изключения, съществуващите програми не са особено адекватни. „Ние усещаме, че има криза. Усещаме, че има хора, които рязко или непредвидимо са останали без доход, но в същото време те нямат достъп до социалните програми“, добави Богданов. Според него затова се е наложило тепърва да се измислят нови програми и схеми, които не са били мислени предварително и социалната система не е имала готовност да посрещне тези нужди. 

Мерките за борбата с бедността трябва да са в посока подобряване на ефективността на трансферите и социалните услуги, заявиха от ИПИ. Големите различия между България и средните нива за ЕС по отношение на неравенствата са най-вече в резултат от пенсионната и социалната политика на страната. 

Двете най-ефективни програми по отношение на своя обхват и целенасоченост – „Предоставяне на социални помощи при прилагане на диференциран подход“ и „Целева социална защита за отопление“ са недофинансирани и не постигат желания ефект. Недостатъчният финансов ресурс води до два основни проблема – твърде строгите изисквания за получаване на помощите изключват домакинства, които са бедни, а изплатените суми не формират съществена част от домакинския бюджет и не подпомагат доходите в достатъчна степен, отбелязват още анализаторите. 

От института отбелязват, че към момента надделява политическата воля да се насочват бюджетни средства към програми с много широк обхват вместо да се положат усилия за създаване на прецизно насочени инструменти, които обаче да дават адекватна подкрепа на действително нуждаещите се. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: