Правосъдният министър на САЩ наложи мораториум върху федералните екзекуции

Правосъдният министър на САЩ наложи мораториум върху федералните екзекуции Снимка: кадър CNBC

Опасенията на правителството са, че смъртното наказание се прилага несъразмерно върху чернокожите американци

Правосъдният министър на САЩ Мерик Гарланд обяви, че налага мораториум върху федералните екзекуции, докато Министерството на правосъдието прави преглед на смъртното наказание, съобщи БТА. По време на предизборната си кампания президентът Джо Байдън обеща да подкрепи законодателство за спиране на смъртното наказание. 

Министерството на правосъдието трябва да гарантира, че всеки във федералната наказателна правосъдна система не само се ползва от правата, осигурени от Конституцията и законите на САЩ, но и получава справедливо и хуманно отношение“, каза Гарланд, като добави, че това задължение има особена сила в случаите на смъртно наказание.  

При своето изслушване пред Сената за утвърждаване като министър през февруари Гарланд изрази опасения, че се екзекутират невинни хора и че смъртното наказание е несъразмерно прилагано върху чернокожите американци. Правителството е подложено на все по-голям натиск от адвокати по наказателно право да възобнови мораториума върху смъртното наказание на федерално ниво, след като в последните шест месеца от управлението на предишния президент Доналд Тръмп бяха изпълнени 13 екзекуции. 

В миналото Байдън е бил поддръжник на смъртното наказание, напомня БТА. През 1994 г. той помогна за изработването на закони, добавили 60 федерални престъпления, които могат да бъдат наказани със смърт, но по-късно призна, че тези закони са имали несъразмерно въздействие върху чернокожите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: