Китайските астронавти пуснаха интернет в Космоса

Китайските астронавти пуснаха интернет в Космоса Снимка: кадър

Тайконавтите разговаряха с президента Си Дзинпин

Веднага след пристигането си на орбиталната станция, китайските тайконавти Ни Хайшън (56), Лю Бомин (54) и Тан Хонгбо (45) са активирали точка за достъп до Wi-Fi, съобщи Китайската централна телевизия, цитирана от ТАСС. Така те ще могат да се свързват със семействата си и с центъра за управление на мисията от всяка точка на орбиталната станция.  

Днес те разговаряха с президента Си Дзинпин, който дойде в Пекинския център за управление на космическия полет. В първия си директен контакт с астронавтите, излъчван на живо от държавните телевизионни канали, той им благодари за работата в Космоса в петминутно обаждане, в което подчерта важността на проекта за изследване на Космоса. „Ще прекарате три месеца в Космоса и докато сте в Космоса, вашата работа и животът ви ще бъдат в сърцата на китайската общественост“, каза той. 

Мисията Шънджоу-12 е първият пилотиран космически полет на Китай от пет години насам. Тайконавтите, както наричат астронавтите в Китай, ще прекарат в околоземна орбита 3 месеца.  

Основният модул на китайската орбитална станция, която е в процес на изграждане, разполага с необходимото аудио и видео оборудване, както и с високоскоростни интернет комуникационни средства. В свободното си време астронавтите могат да слушат музика, да играят, да гледат филми и телевизия на живо, да изпращат снимки, видеоклипове и текстови съобщения до роднини, приятели и колеги. 

Станцията е оборудвана и с някои функции на „интелигентния” дом: екипажът може да използва мобилни устройства за регулиране на осветлението в различни отделения и дори за дистанционно затопляне на храна в микровълновата фурна в „кухнята”. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: