Инженери заляха със слънце град, разположен в сянката на планините

Инженери заляха със слънце град, разположен в сянката на планините Снимка: popmech.ru

Заобиколен от планини и потънал в тъмнина три месеца в годината, град в Северна Италия сега е осветен целогодишно от слънчева светлина, благодарение на хитро инженерно решение

Всяка година хората наблюдават последния залез на 11 ноември и очакват с нетърпение първите след зимата лъчи на Слънцето на 2 февруари. На този ден жителите носят традиционни народни костюми и празнуват завръщането на светлината с езически ритуали, пише интернет порталът popmech.ru.

На границата между Швейцария и Италия се намира град Виганела. Той е разположен в долина и е заобиколен от планини, които скриват слънчевата светлина от ноември до февруари.  Според историческите архиви районът е бил населен още през XIII век. Това означава, че местните жители са прекарали повече от 800 зими на тъмно. Днес във Виганела живеят само 163 души.

                                        Снимка: Angela Larcher

През 1999 г. местният архитект Джакомо Бонзани предлага да инсталира слънчев часовник на фасадата на църквата, но тогавашният кмет Франко Мидали вместо това моли Бонзани да освети Виганела. Как? Поставяйки огромно огледало на един от планинските върхове над града.

На 17 декември 2006 г. всичко е готово.Огледалото е проектирано от Бозани и инженер Джани Ферари, а цената му е около 100 000 евро. То е с ширина осем метра и височина пет метра и отразява слънчевата светлина в продължение на шест часа всеки ден, „следейки" позицията на Слънцето и обръщайки се така, че лъчите да не напускат пределите на града.

                                          Снимка: Silvia Camporesi

Отразената светлина, разбира се, не е толкова ярка и топла, колкото пряката слънчева светлина, но е достатъчна, за да стопли централния площад и да даде на хората малко естествена слънчева светлина. Огледалото се използва само през зимата, а през лятото го изключват.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: