Прокуратурата ще проверява язовирите, ремонтирани с държавни средства

Прокуратурата ще проверява язовирите, ремонтирани с държавни средства Снимка: кадър МИ

Разходите за ремонта на неработещите язовири са 2 до 5 пъти над пазарните цени

Върховна касационна прокуратура (ВКП) се е самосезирала във връзка с информация на служебния министър на икономиката Кирил Петков, представена пред медиите, за ремонта на язовири със средства от Държавната консолидационна компания (ДКК). ВКП е изискала относимата информация за целите на проверката. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност, се оказва още в съобщението на ВКП. 

„Интересното е, че ДКК и ББР са свързани. ДКК получава от държавния бюджет 500 млн. лв., но взима и от ББР 130 млн. лв., за да налее 630 млн. лв. в ремонта на язовири. Те се водят високо критични – с опасност за населението, с голям приоритет за държавата. Поисках да видя 10-те язовира, които вече са направени, и първият, най-приоритетен, е на 30 км от Ловеч в средата на поле, без никакво населено място в близост. Той нямаше и вода“, разказа пред bTV служебният министър. 

„Установихме идентични разходи, които са съответно 2 пъти и 5 пъти над пазарните цени", заяви министърът на икономиката по време на брифинг в Министерството на икономиката. 

По думите на икономическия министър язовирите „Пазар дере“, чийто ремонт възлиза на 2 350 000 лв., „Злати войвода 4“, съответно на 1 913 000 лв., и „Злати войвода 3“ на 543 хил. лв., са предадени от Държавна фирма „Монтажи“ на Държавна консолидационна компания като годни за употреба на 31 декември 2020 г.  Тези язовири обаче и до ден днешен не могат да се използват по предназначение, защото не са предадени за експлоатация от ДКК към Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Кирил Петков добави, че язовирите ще бъдат дадени за проверка на Агенцията за държавен финансов контрол. 

„По закон те не могат да бъдат завирявани, не може да има вода, не може да се използват за поливане или другите цели. За мен това е безстопанственост, когато едни пари са похарчени, язовирите са изградени, но протоколите за предаване не са довършени", посочи министърът.  „След всеки голям дъжд водата в тях трябва да се източва, защото те все още се водят в ремонт", обясни Петков. Той напомни и че язовирите се водят високо критични - с опасност за населението и с приоритет за държавата. 

„Още днес ще поискам ДКК да ми обясни защо шест месеца не е предала тези три язовира, защо цените са на тези високи нива. Ще вкараме финансовата инспекция да ги провери. От тук нататък всеки договор ще минава през комисията за прозрачност и контрол към министерството", категоричен е Кирил Петков. 

По думите на министъра подозрителен е и фактът, че една и съща фирма е извършвала и трите ремонта.  

Общо над десет са язовирите, чиито ремонт е завършен. По още 100 в момента се работи, а над 400 язовира общо са за ремонт. За целта са осигурени общо 631 млн. лева. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: