Меркел иска да запази „Северен поток 2“ и да компенсира Украйна

Меркел иска да запази „Северен поток 2“ и да компенсира Украйна Снимка: Associated Press

Германия има свое собствено виждане за „разреждане на конфликта“ около изграждането на газопровода

Германският канцлер Ангела Меркел се готви за посещение в САЩ, за да обсъди проблемите с пускането на „Северен поток 2“ и бъдещето на украинската газотранспортна система, пише германското издание Handelsblatt, позовавайки се на собствени източници.

Германските власти са готови да предложат на администрацията на Байдън няколко варианта за „разреждане на конфликта“ около строителството на газопровода. По-специално „германската концепция е насочена към осигуряване на по-забележима помощ, която Германия оказва на Украйна“.

Според публикацията Меркел иска да предложи „Украйна да се превърне в износител на водород“, което съответства на целта на ЕС за намаляване на въздействието върху климата.

„Идеята е да се преоборудва съществуващата мрежа от газопроводи за тази цел. Необходими са обаче значителни инвестиции във възобновяеми енергийни източници, особено във вятърна енергия, така че украинският водород да може да се произвежда без вреда за климата. Ето защо Киев се нуждае от (финансова) помощпише изданието.

Датата на визитата все още не е насрочена - възможно е да е през юли или август, в моменга се провеждат консултации за съдържанието й.

Немското издание напомня, че от Държавния департамент уверяват, че САЩ ще продължат да налагат санкции срещу „Северен поток 2“ и че са против строителството на газопровода.

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: