Банките са под заплаха поради прехода към „зелена икономика“

Банките са под заплаха поради прехода към „зелена икономика“ Снимка: pixabay

Най-големите европейски банки са застрашени поради бързите и хаотични промени в енергийния сектор в света

Според Bloomberg тази ситуация поставя най-големите банкови играчи под сериозна финансова заплаха.

Обемът на инвестициите и заемите на 11 ключови банки от ЕС в секторите, свързани с добива на изкопаеми горива, достига 532 милиарда евро.

Това се равнява на 95% от общия основен капитал на първото ниво на кредитните институции. Това е ключов показател за финансовата стабилност на банките, се казва в доклад на изследователи от Института „Русо“, френското подразделение на „Приятели на Земята“ и неправителствената организация Reclaim Finance.

В същото време, на фона на текущите промени в икономиката, продиктувани от загриженост за екологията на планетата, горните активи могат да се обезценят.

По-специално, отбелязва агенцията, добивът на нефт, газ и въглища, който се развива активно в крак с индустриалната революция, е довел до рекордно ниво на емисии на въглероден диоксид в атмосферата.

За да се избегнат катастрофалните последици от изменението на климата и да се постигнат целите от Парижкото споразумение, емисиите във въздуха ще трябва да бъдат намалени наполовина до края на десетилетието и да бъдат премахнати изцяло до 2050 г.

След предстоящия екологичен преход обезценяването на активите от изкопаеми горива може да доведе до значителни турбуленции или дори да предизвика нова финансова криза“, пишат изследователите в своя доклад.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: