Китай ще изстреля в космоса 13 хиляди сателита за доставка на интернет

Китай ще изстреля в космоса 13 хиляди сателита за доставка на интернет Снимка: pixabay

Компанията Satellite Network Group ще се конкурира със Starlink и ще изстрелва сателити в ниска околоземна орбита

Според плана китайците искат да създадат и да изстрелят 13 хиляди устройства.

Младата китайска компания China Satellite Network Group се занимава с изстрелване в космоса на сателити на ниска околоземна орбита (LEO), които ще доставят интернет услуги навсякъде по света. Тя е подчинена на Комисията за надзор и управление на активите, която контролира участието на китайското правителство в държавни компании.

Други подробности за новата компания все още са неизвестни. Тя няма официален уебсайт, а правителството все още не е предоставило никаква информация за организационната структура на компанията - с изключение на това, че Чжан Дънчен, бивш главен изпълнителен директор на държавната China Electronics Corporation, е натоварен с нейното създаване.

China Satellite Network Group е на 26-о място в официалния списък на 98 държавни компании в Пекин. Те са непосредствено зад „голямата тройка" телекомуникационни оператори в страната: China Mobile, China Unicom и China Telecom.

Компанията е и първото държавно предприятие в Китай, което отвори централата си в Xungang. Тази територия започна да се преустройва във футуристичен „умен град“ преди четири години.

Това показва, че държавата официално се е присъединила към конкуренцията със Starlink", заяви Лан Тиани, главен изпълнителен директор на базираната в Пекин космическа консултантска компания Ultimate Blue Nebula.

 

По материали на techcrunch.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: