Създават се правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън къмпингите

Създават се правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън къмпингите Снимка: pixabay.com/bg

На сайта на всяка община ще има регистър на местата за временно разполагане

Вече са ясни са правилата, по които ще могат да бъдат разполагани палатки, кемпери или каравани по Черноморското крайбрежие извън категоризираните къмпинги, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Правилата са определени в проект на Наредба за условията и реда за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона „А" и в зона „Б", съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, която трябва да бъде издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на земеделието, храните и горите, министъра на околната среда и водите и министъра на туризма.

С проектонаредбата се определят както допустимите места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, така и правилата за устройването им, ползването им и престоя в тях, съгласно изискванията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани могат да се обособяват в поземлени имоти или в части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им. 

Специално за земеделските земи, местата за палатки, кемпери или каравани могат да са само в земи, които са трайно необработваеми и които не се отдават под наем или аренда. Те не могат да попадат в границите на защитени територии с категория резерват, природна забележителност, поддържан резерват и защитена местност.

Местата за временно разполагане няма да се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма. В тях освен палатки, кемпери и каравани, могат да се поставят само архитектурни елементи за обслужване на отдиха и туризма без търговско предназначение, като кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не представляват строителство по смисъла на Закона за горите и на Закона за устройство на територията.

Обособените места ще трябва да имат осигурени транспортен достъп, охрана, преносими химически тоалетни и сметоизвозване. Предвижда се обособяването на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани да се разрешава със заповед от кмета на общината за срок до 3 години във времевия период от 1 май до 30 септември.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: