Дом на колела

Дом на колела Снимка: Picture by advanture.family on Instagram

Историята на едно младо семейство, което реши да вдъхне нов живот на малък бус, за да обиколи света.
Павлин и София живеят в Германия. Преместват се там от Варна спонтанно, както правят доста неща в живота си. Едно от тях е да закупят ван.

Вдъхновението им да започнат да живеят във ван по време на множеството си пътувания идва от желанието им за свобода. Пътуващи и свободолюбиви хора, те усещат нуждата от това да тръгнат за някъде, без да мислят. Без да запазват стая в хотел или да се притесняват дали ще си намерят престой с кучето си.


Затова, след като се местят да живеят в Германия, си купуват ван. Две седмици по-късно младото семейство вече има място, където да пребивава. Първото им пътуване започва, след като са се сдобили единствено с легло и един шкаф. Те поемат към Холандия, където прекарват няколко дни на плажа и се любуват на прекрасните гледки към морето, приливите и отливите, както и на приятната компания на тюлените.


Спонтанността е двигателят в живота им. Всяка година гледат да прекарат поне една седмица, пътувайки сред природата. А годежът им става съвсем спонтанно в Рим, където Павлин води София, без тя изобщо да подозира какво я очаква.


Конструирането на скелето на буса обаче идва с голямо планиране. Различните части от вана, като легло, пространства за съхранение, маса, кухня, изискват дълги часове размисъл и множество направени схеми. „Трябва да мислиш 5-6 крачки напред, за да не си пречат нещата едно на друго и да фукционира всичко”, споделя Павлин.


С всяко пътуване, което правят, те откриват неща, които да променят. Как да направят дизайна по-удобен и функционален или нещо, което не е толкова практично, колкото са очаквали. Затова и реновирането никога не свършва. 


Въпреки това те намират целия процес за едно голямо удоволствие. Ремонт, който впоследствие се превръща в хоби, в начин на живот. „Първия ден направихме само паркета и беше един гол бус само с паркет. Втория ден направихме скелето на леглото и на третия ден имахме легло и шкаф. Много бързо стана това да имаш от нищо нещо и беше супер надъхващо, че ти сам си го направил”, разказва София.


Преживяванията си те споделят в социалните мрежи (Facebook и Instagram). Освен това те вече имат и YouTube канал, където планират да качват видеа за целия процес на реновиране, както и от пътуванията си. Така те целят да покажат на повече хора положителните страни от пътуването с ван, като същевременно не прикриват и негативите.


Павлин и София планират да дават съвети на хората как да закупят перфектния ван, какви рецепти биха могли да използват в малката кухня, както и как да започнат с подръчни материали и да стигнат чак до добавяне на екстри, като течащ душ и соларни панели. „Насочили сме го най-вече към българите, защото в България това не е толкова разпространено, колкото е тук, в Германия. А смятам, че има много млади хора, които само са се замисляли. А има как да стане - просто трябва да го решиш”, казва Павлин.


Те планират да споделят още идеи за пътуване и къмпингуване, които да направят престоя на хората по-лесен и безболезнен. Целта им е да предоставят нужната информация, за да могат повече хора да се насладят на живота на колела, и да стимулират дискусия, така че всички да споделят своето собствено изживяване. 


Насочваме всичко това към младите хора - просто да действат. И се надяваме да ги вдъхновим, да ги запалим… И много ще се радваме, ако ни пишат и ни кажат докъде са стигнали, да поискат някой съвет - обяснява Павлин. - Не искаме да сме популярни, а просто да създадем едно общество на малките къщички на колела.

Четете още, коментирайте и ни следете във

facebook

Прочетете още за