Китай измества Германия като най-голям вносител в Обединеното кралство

Китай измества Германия като най-голям вносител в Обединеното кралство Снимка: pexels.com/

ЕС остава главният търговски партньор на Великобритания

Според доклад на Националната статистика Великобритания вече е най-големият самостоятелен пазар за Китай, след като вносът от азиатския гигант към Острова нарасна с 66% от началото на 2018-а и през първото тримесечие на тази година достигна рекордните 16,9 милиарда лири. Същевременно вносът от Германия за същия период е спаднал на 12,5 милиарда лири. 

С тези данни офисът на Националната статистика, който през настоящата година отбелязва 25-годишнината си, има за цел да оцени въздействието на Брекзит и пандемията върху търговията с Острова. Информацията сочи, че пазарът е започнал да търпи удари още в самото начало на новите отношения между Великобритания и ЕС, и то още от пролетта на 2019 г. Удари търпи и износът на немските автомобилостроители, след като шоурумите им останаха затворени с месеци заради пандемичните мерки. Износът на стоки за Ирландия също е намалял пропорционално, се казва в доклада. 

В последните десетилетия Германия е най-големият вносител в Обединеното кралство с изключение на 6-месечен период в края на 2000 г. и началото на 2001 г., когато САЩ заеха първа позиция.

Въпреки общия спад на търговията с ЕС от 23,1%, европейските страни като цяло остават най-големият търговски партньор на Великобритания. Цифрите показват също, че скокът на вноса от Китай се дължи най-вече на вноса на текстил за противопандемични маски и други лични защитни средства, както и на повишеното търсене на електроуреди.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: