След Брекзит германският износ за Великобритания спадна с 30%

След Брекзит германският износ за Великобритания спадна с 30% Снимка: pixabay

Резкият спад на експорта на Германия към Обединеното кралство през януари 2021 г. се дължи на ефекта от Брекзит, който е усилил негативното въздействие от коронавирусната пандемия.

Германският износ за Обединеното кралство през януари е спаднал с 30% спрямо същия период за 2020 г., според изнесените данни на немската федерална статистика, предаде БНР. Влезлият в сила Брекзит от началото на 2021 г. е засегнал допълнително най-голямата европейска икономика в търговията ѝ с Великобритания.

"От 2016 г., когато се проведе референдумът Брекзит, германският износ за Обединеното кралство непрекъснато намалява, се казва в изявление на Федералната статистическа служба на Германия.

През 2020 г. износът на Германия за Обединеното кралство е спаднал с 15,5% в сравнение с 2019 г., което е най-голямото годишно понижение след финансовата и икономическа криза през 2009 г., когато спадът е бил 17%.

През 2015 г. германският износ за Великобритания е възлизал на 89,0 млрд. евро, докато през 2020 г. е бил само 66,9 млрд. евро.

Все пак МВФ прогнозира, че до следващата година икономиките на Обединеното кралство и еврозоната ще се върнат на предпандемичните си нива.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: