Швейцария отказа да сключи икономическо споразумение с ЕС

Швейцария отказа да сключи икономическо споразумение с ЕС Снимка: pixabay

Външният министър на страната Игнасио Касис заяви, че Швейцария не може да приеме исканията на Брюксел за равни права за работниците от ЕС

Швейцария се отказа от рамковото икономическо споразумение с Европейския съюз и се оттегли от преговорите с Брюксел.

„Днес Федералният съвет реши да прекрати преговорите за институционално рамково споразумение между ЕС и Швейцария. Отбелязваме това едностранно решение на швейцарското правителство. Съжаляваме за това решение предвид напредъка, постигнат през последните години в изпълнението на институционалното рамково споразумение”, се казва в съобщението на пресслужбата на Европейската комисия.

Според Би Би Си по време на тези преговори швейцарското правителство е изтъкнало три въпроса: защита на заплатите, правила, регулиращи държавната помощ, и правото на гражданите на ЕС, работещи в Швейцария, да искат швейцарски социални помощи като част от тяхната свобода на движение.

Външният министър Игнацио Касис заяви, че Швейцария не може да приеме исканията на Брюксел за равни права за работниците от ЕС, тъй като това би означавало нежелана „промяна на парадигмата” в миграционната политика на Швейцария. Правителството също така се опасява, че това може да доведе до увеличаване на разходите за социално осигуряване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: