Днес е Денят на данъчната свобода

Днес е Денят на данъчната свобода

Днес настъпва т.нар. Ден на данъчната свобода, изчисляван по традиция от икономистите в Института за пазарна икономика, съобщава БНР. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно внесено в бюджета. По света е известна като Tax Freedom Day. Денят на данъчна свобода през 2021 г. се пада на 20 май, което е най-късната дата за „данъчна свобода" през последните над 10 години.  

През последните години се наблюдава устойчива тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да бъдат все повече и Денят на данъчна свобода да идва все по-късно през годината. Това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства, отчитат анализаторите.

Въпреки тежкия удар на пандемията очакваните приходи в бюджета са в размер на повече от 47,5 милиарда лева, а очакваният размер на брутния вътрешен продукт е около 124,5 милиарда. Средно за един ден българите изработват по 341 милиона лева, изчисляват икономистите и посочват, че ако всичко изработено от началото на годината постъпва в бюджета, то необходимите 140 работни дни изтичат днес, 20 май. 

Нарастването на приходите, които се очаква да достигнат 38,2% от БВП, показва, че ролята на държавата в икономическия живот на страната се увеличава. Това се потвърждава и от другата голяма промяна, а именно – значително по-високите публични разходи и свързания с тях голям дефицит, който се очаква да достигне 4,9 млрд. лв. през 2021 г., отбелязват анализаторите. 

Трансферите от ЕС на практика ни спестяват близо 12 дена работа за държавата. 

Най-голямата тежест традиционно пада върху работещите българи. Денят на данъчна свобода за работещите настъпва по-късно, тъй като те попадат в обхвата на облагането върху доходите, в т.ч. попълването на осигурителните фондове. 

На фона на безпрецедентния срив на стопанската активност през първата половина на миналата година, работещите българи продължават да внасят все повече в държавната хазна. Наличието на различни разходни мерки в отговор на кризата е преди всичко благодарение на данъкоплатците, които понесоха пълната тежест на пандемията, подчертават експертите от ИПИ. Въпреки някои мерки за облекчаване на данъчното бреме - например по-ниската ставка за ДДС на определени стоки или временни отстъпки при някои местни данъци и такси, в общия случай българският данъкоплатец ще плати повече данъци и през 2021 г. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: