Урсула фон дер Лайен навърши една година начело на Европейската комисия

Урсула фон дер Лайен навърши една година начело на Европейската комисия

При поемането на поста първата жена ръководител на ЕК обеща да предприеме реформи, които да се отразят на цялата общност.

Капиталният ремонт на Европейския съюз обаче беше отложен заради избухването на пандемията от коронавирус. Тя обяви своята „Зелена сделка" в края на миналата година, но не получи одобрението на Европейския парламент. 

„Пандемията промени плановете й. Предстои още много трудна работа със законодателите. Необходимо е да се утвърди решение за мигрантите, да се доизпипат и най-дребните детайли за зелената сделка, за цифровия дневен ред. Във всички тези направления тя трябва да работи по-добре", коментира Якоб Киркегор от германския фонд „Маршал".

Фон дер Лайен поиска да направи ЕС по-открит за външния свят. Но според директора на проекта „Нови хоризонти" Шада Ислам за това пречат и някои исторически обстоятелства, пише euronews. Тя искаше да сложи на своята комисия етикет „геополитическа комисия", но на практика голяма част от усилията й бяха насочени вътре в ЕС. Тя не съвсем добре отстояваше европейските ценности

Тези ценности обаче не се оказаха съвсем приемливи за Унгария и Полша. Те наложиха вето върху бюджета на ЕС, а също и на Фонда за възстановяване от пандемията, когато другите държави поискаха от тях спазване на правовия ред, независимостта на съдилищата и всички свободи. В своята октомврийска реч Фон дер Лайен подкрепи ЛГТБ обществото, което трудно може да се възприеме в тези две държави.

Остават още четири години от мандата на Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия.

Със съкращение
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: