Планът за възстановяване на Италия - разкритикуван от природозащитници

Планът за възстановяване на Италия - разкритикуван от природозащитници

Страната ще бъде най-големият получател на пари от фонда за възстановяване от пандемията


По-внимателният поглед от страна на природозащитниците на разходните планове, изготвени от Италия, повдига въпроси за това какъв ще бъде зеленият принос на Рим, как ще бъде измерен и какви инвестиции могат да бъдат класифицирани като „зелени“, пише в свой анализ Reuters. Страната ще бъде най-големият получател на пари от фонда за възстановяване от пандемията, който е в размер на 750 милиарда евро общо и се разглежда като възможност за трансформация на икономиката в региона. 

Правителството на Марио Драги предаде документа от 273 страници в Брюксел, за да получи над 200 милиарда евро (242 милиарда долара) от фонда, целящ да превърне 27-те държави членки на блока в по-екологични, цифрови и устойчиви. ЕС изисква най-голямата част от инвестициите във всяка държава - около 37% - да бъдат насочени към проекти, които ще озеленят икономиката на региона. Но еколозите са на мнение, че планът на Италия не отговаря на изискването. 

Според Greenpeace Italia плановете на правителството - с изключение на някои добри пасажи, като интелигентни мрежи, натрупвания за възобновяеми източници и слънчево земеделие - са „наистина разочароващи".  
В документа се предлага 59 милиарда евро от ЕС да бъдат изхарчени за екологичния преход в следващите шест години. Това е с около 10 милиарда по-малко от проекта, изготвен от Джузепе Конте, който загуби властта през януари. Сумата възлиза на 31% от еврофондовете, в сравнение с предписаните 37%. 

Според критиците на плана той не предлага много в помощ на преход към електрически транспорт, който е жизненоважен за градовете в индустриалния север на Италия, или за прехода към органично, по-малко интензивно земеделие. Само 750 милиона евро са предвидени за развитие на зарядни станции за електрически автомобили и 300 милиона за електрически автобуси. За сравнение, Германия ще получи много по-малко пари от Европейския фонд за възстановяване от Италия, но планира да използва повече от 5 милиарда евро от него за мерки в полза на електрически и хибридни превозни средства, отбелязват от Greenpeace Italia.  

Без необходимите средства за възобновяема енергия и електротранспорт, планът на Италия рискува да остане просто един вид „екологично измиване“ в интерес на държавните компании, които имат за цел да поддържат система, основана главно на изкопаеми горива, подчертава ECCO.  

Европейската комисия разполага с два месеца от момента, в който получи национална схема, за да провери дали тя отговаря на критериите. След това финансовите министри на ЕС имат още един месец, за да ги оценят.