Планът за възстановяване на Италия - разкритикуван от природозащитници

Планът за възстановяване на Италия - разкритикуван от природозащитници

Страната ще бъде най-големият получател на пари от фонда за възстановяване от пандемията


По-внимателният поглед от страна на природозащитниците на разходните планове, изготвени от Италия, повдига въпроси за това какъв ще бъде зеленият принос на Рим, как ще бъде измерен и какви инвестиции могат да бъдат класифицирани като „зелени“, пише в свой анализ Reuters. Страната ще бъде най-големият получател на пари от фонда за възстановяване от пандемията, който е в размер на 750 милиарда евро общо и се разглежда като възможност за трансформация на икономиката в региона. 

Правителството на Марио Драги предаде документа от 273 страници в Брюксел, за да получи над 200 милиарда евро (242 милиарда долара) от фонда, целящ да превърне 27-те държави членки на блока в по-екологични, цифрови и устойчиви. ЕС изисква най-голямата част от инвестициите във всяка държава - около 37% - да бъдат насочени към проекти, които ще озеленят икономиката на региона. Но еколозите са на мнение, че планът на Италия не отговаря на изискването. 

Според Greenpeace Italia плановете на правителството - с изключение на някои добри пасажи, като интелигентни мрежи, натрупвания за възобновяеми източници и слънчево земеделие - са „наистина разочароващи".  
В документа се предлага 59 милиарда евро от ЕС да бъдат изхарчени за екологичния преход в следващите шест години. Това е с около 10 милиарда по-малко от проекта, изготвен от Джузепе Конте, който загуби властта през януари. Сумата възлиза на 31% от еврофондовете, в сравнение с предписаните 37%. 

Според критиците на плана той не предлага много в помощ на преход към електрически транспорт, който е жизненоважен за градовете в индустриалния север на Италия, или за прехода към органично, по-малко интензивно земеделие. Само 750 милиона евро са предвидени за развитие на зарядни станции за електрически автомобили и 300 милиона за електрически автобуси. За сравнение, Германия ще получи много по-малко пари от Европейския фонд за възстановяване от Италия, но планира да използва повече от 5 милиарда евро от него за мерки в полза на електрически и хибридни превозни средства, отбелязват от Greenpeace Italia.  

Без необходимите средства за възобновяема енергия и електротранспорт, планът на Италия рискува да остане просто един вид „екологично измиване“ в интерес на държавните компании, които имат за цел да поддържат система, основана главно на изкопаеми горива, подчертава ECCO.  

Европейската комисия разполага с два месеца от момента, в който получи национална схема, за да провери дали тя отговаря на критериите. След това финансовите министри на ЕС имат още един месец, за да ги оценят. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: