Брюксел: Топъл дъжд от пари за Италия, възможност и риск едновременно

Брюксел: Топъл дъжд от пари за Италия, възможност и риск едновременно Снимка: Pixabay

Милиарди евро от ЕС трябва да подпомогнат болната италианска икономика. Ако помощта не бъде усвоена правилно, съществува заплаха от допълнително увеличаване на дълга. Икономист казва: „Тогава се насочваме към огромна финансова криза."

Италия привлича гигантската сума от около 209 милиарда евро от Фонда на ЕС за възстановяване от коронавируса. Това поражда големи надежди, но също така и рискове: Ще доведе ли топлият дъжд от пари до икономически бум в хронично нискоразвиващата се страна или милиардите в крайна сметка ще проникнат в непродуктивната италианска бюрокрация?

Премиерът Джузепе Конте казва: „Това е невероятна сума, историческа възможност и огромна отговорност." Скептиците се страхуват, че той може да не се справи със задачата. Защото Италия е всичко друго, но не и история на успеха, когато помислите за използването на средства от Брюксел.

Ако нещата се объркат и помощта, която се състои от 60 процента евтини заеми, изчезне, и без това високият държавен дълг заплашва да излезе извън контрол. Тогава Италия може да се озове бързо на ръба на фалита. В своята пролетна прогноза, която все още не отразяваше напълно последиците от вирусната криза, Европейската комисия прогнозира 158,9% съотношение на дълга към икономическата продукция за 2020 г. Само Гърция, която пропусна държавния си фалит преди няколко години, има по-висока стойност в еврозоната с прогноза от 196,4%.

Списъкът с желания от Рим е много дълъг

Италия съобщава, че има много за наваксване по отношение на модернизацията, което очевидно надхвърля обещаното от ЕС многократно. Министерствата в Рим са изготвили 557 предложения за проекти, които възлизат на общо 680 милиарда евро. Списъкът с желания за помощта, която се очаква да бъде на няколко транша между 2021 и 2023 г., варира от разработването на автомобили, задвижвани с водород, до най-модерните преси за маслини.

Поглед към базите данни на комисията на ЕС кара скептиците да се съмняват, че Италия може да се възползва от възможността да модернизира страната. Между 2014 и 2020 г. всъщност са изразходвани само около 40 процента от средствата, одобрени от Брюксел за проекти и съфинансирани от ЕС. Това поставя Италия в дъното на списъка в ЕС.

Европейската комисия представи насоки за това как държавите от ЕС трябва най-добре да използват 750 милиарда евро фонд за възстановяване от пандемията: от използването на възобновяеми енергийни източници, разширяването на мобилните мрежи до дигитализацията на държавните органи, съдебната власт, здравната и образователна система. В Италия обаче има големи проблеми в тези институции.

Защото неефективната бюрокрация и мудната съдебна система от десетилетия пречат на развитието на страната, без това да се дължи само на липсата на пари. „Неадекватните показатели за производителност, които сме натрупали, не могат да бъдат коригирани с парична политика или по-високи разходи“, казва икономистът Фабрицио Баласоне от централната банка в Рим.


Проблемите лежат по-дълбоко
Кризата с коронавируса удари тежко средиземноморската държава. Но основните проблеми следва да се търсят далеч в миналото. Транспортната система е болна, раждаемостта е една от най-ниските в света, а икономическата разлика между сравнително богатия север и структурно слабите южни региони е дълбока.

Страната има нищожен икономически растеж от десетилетия. С рецесията, предизвикана от коронавируса, брутният вътрешен продукт, коригиран с инфлацията, дори ще бъде под нивото от 1998 г. в края на тази година, според прогноза на централната банка.

С топлия дъжд от Брюксел сега има големи надежди в Италия, особено по отношение на растежа. Но ако очакваният ефект се провали, силно задлъжнялата страна може да бъде насочена към инвеститори на финансовите пазари. Професорът по икономика Роберто Пероти от университета Бокони в Милано рисува мрачен сценарий: „Съществува огромен риск, че няма да можем да похарчим парите правилно или че ще ги пропилеем. В този случай се насочваме към огромна финансова криза след няколко години."
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: