Нови правила за съдържанието в мрежата одобри ЕП

Нови правила за съдържанието в мрежата одобри ЕП

Съдържание, определяно като терористично, ще бъде премахвано до час

Онлайн съдържание, определено като  терористично по своята същност, вече ще може да бъде премахнато до час. Това гласят новите правила, които бяха приети от Европейския парламент, съобщава пресцентърът на институцията. 

Целта на мярката е да принуди онлайн платформите бързо да премахнат или блокират достъпа до онлайн съдържание, считано по своя характер за „терористично“. Ако компанията не го направи, би рискувала глоба, която може да достигне до 4% от нейния глобален оборот.   

Страната домакин ще разполага със 72 часа, за да прецени дали искането е основателно и дали е нарушило основните права или не. Изключения могат да бъдат направени за съдържание, публикувано за образователни, журналистически, артистични или изследователски цели. Новото правило предвижда и изключения за по-малки или нетърговски оператори. 

„Този регламент ще затрудни терористите да злоупотребяват с интернет, за да вербуват онлайн, да подбуждат атаки онлайн, да прославят своите зверства онлайн", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон при представянето на законодателството.  

Компании като Facebook и Google съобщават, че вече премахват нежеланото съдържание в рамките на минути след публикуването му, преди някой да има възможност да го види или да се оплаче от него. Новият закон няма да изисква от операторите на платформи да следят цялото съдържание или да инсталират филтри, но ще трябва да премахват или блокират елементи, когато бъдат посочени. 

Държавите от ЕС трябва да започнат да въвеждат регламента в националните си закони от края на следващия месец. Той трябва да влезе в сила изцяло година по-късно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: