Израелски изследователи произвеждат електричество от влажен въздух

Израелски изследователи произвеждат електричество от влажен въздух Снимка: Pixabay

От много години е известно, че металите могат да се зареждат спонтанно, когато влажността на въздуха е достатъчно висока.

По-конкретно: йоните преминават от повърхността на метала към малките капки вода във въздуха. В зависимост от вида на метала това води до положителен или отрицателен заряд. Екип от изследователи около Джуди Лакс от Университета в Тел Авив разработи нов тип батерии, базирани на тези познания. Номерът тук: Учените търсеха два метала, които зареждат възможно най-различно. В комбинация това гарантира, че разликата в заряда е достатъчно голяма, за да генерира напрежение. По този начин може да се постигне напрежение от един волт.

Относителната влажност трябва да е достатъчно висока

Преди това изследователите първо трябваше да тестват различните възможни комбинации. За целта е използван цилиндър, изработен от хромиран месинг, в който са поставени различните метални проби. След това напрежението в метала и вътре в цилиндъра се измерва. Първо откритие на експеримента: Не е имало напрежение, когато въздухът е твърде сух. Щом относителната влажност на въздуха се повиши до стойност над 60 процента, желаният ефект започва и се появява напрежение между металите. Така изследователите установяват също, че най-високите стойности могат да бъдат постигнати с комбинация от неръждаема стомана и цинк. По-конкретно, може да се измери напрежение между 0,8 и 0,9 волта.

Първите тестове са проведени на покрива на института

След това изследователите подобряват експеримента. Цинк и лист от неръждаема стомана, разделени само с хартия, са поставени един върху друг и навити в стегната спирала. По този начин може да се постигне напрежение от един волт. В своеобразен първи практически тест учените след това оставят импровизираната батерия на покрива на своя институт в продължение на три дни. И тук става ясно, че щом влажността на въздуха - предимно през нощта - се повиши над шестдесет процента, започва зареждането на металите. Това е добра новина от гледна точка на практиката. Тъй като дори и в региони, които иначе са доста сухи, влажността обикновено се повишава до повече от шестдесет процента през нощта. В много области прагът е надвишен и през деня. 

Сега изследователите искат да използват своите открития за разработване на пазарни продукти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: