Как би гласувал българинът, ако имаше нови избори утре

Как би гласувал българинът, ако имаше нови избори утре Снимка: Pixabay

Данни на Gallup International от бърз сондаж със собствено финансиране

Ако изборите са утре, ГЕРБ вероятно биха имали 27,2 на сто от вота, а ИТН - 23,2 на сто, БСП - 13,8 на сто, „Демократична България" би събрала 12 на сто, ДПС - 10,4 на сто, а „Изправи се, мутри вън" ще са близо до бариерата с 4,3 на сто. По-малките, останали на 4 април под бариерата, засега биха останали там, но ако тенденциите се запазят, никакви изненади там няма да са изключени и бихме могли да осъмнем не с 6, а дори със 7 или 8-партиен парламент.

Това сочат данните от бърз сондаж на Gallup International сред 831 души по телефона, проведен между 12 и 14 април със собствено финансиране, които бяха предоставени на БТА.

Не бива да пропускаме обаче, че към днешния момент делът на колебаещите се за кого да гласуват е значим, сочи сондажът.

Избирателна активност

Колко хора биха гласували на тези избори - повече или по-малко, какво е усещането на мнозинството? И тук яснота няма: 48,4 на сто намират, че повече хора биха участвали в едни „поправителни" избори, но 43,2 на сто смятат, че хората ще бъдат по-малко.

Българските избиратели по-скоро биха предпочели да има правителство на обявяващите се срещу ГЕРБ сили, отколкото да има нови избори. Обществото обаче почти не вярва, че правителство ще може да се състави. Изборите са оставили усещане, че са по-скоро честни, макар да не е ясно кой точно е победител и доволните от резултатите да не са много. Не са ясни и перспективите при нови избори. Те вероятно биха донесли още гласове на Слави Трифонов, но може би биха мобилизирали и в полза на ГЕРБ. Към тези хипотези сочат изводите от бързия сондаж на Gallup International.

Сондажът дава добър ориентир и очертава важни хипотези в навечерието на свикването на новия парламент.

Легитимност на изминалите избори

От агенцията посочват още, че 54,7 на сто от запитаните намират провелите се избори за честни, а 36,6 на сто са на обратното мнение. Практиката показва, че чувстващите се успешни в изборите електорати обикновено са склонни да определят изборите като честни. В същото време, отминалите избори като че ли наистина не бяха свързани с по-сериозни скандали на тема честност от обикновеното.

По-малък дял избиратели обаче са останали доволни от резултата - 43,8 на сто. Недоволни са 52,8 на сто. Недоволни, закономерно, изглеждат симпатизантите на БСП, но недоволни са и привърженици на „Изправи се, мутри, вън!", както и на по-малки формации.

Кой спечели изборите за 45-ото Народно събрание

На въпроса „И все пак кой спечели тези избори?" сондажът дава следните отговори: „Май по-скоро никой истински не е спечелил" - 41,7 на сто казват точно така. Общо 5 на сто казват, че и ГЕРБ, и онези срещу тях са спечелили. Директното сравнение дали печели ГЕРБ или „антиГЕРБ" е 19,8 на сто на 26,5 на сто в полза на „антиГЕРБ". Този въпрос, разбира се, е и индиректен индикатор за пристрастия и повтаря общия баланс от 4 април.

Що се отнася до дилемата „правителство или нови избори", българите в момента са подчертано скептични по отношение на възможността за съставяне на ново правителство. 64,4 на сто казват, че такова няма да се създаде, а 28,1 на сто смятат, че ще се създаде.

И все пак правителство, дори и с компромиси, е за предпочитане пред нови избори, казват 56,2 на сто, а 37,4 на сто биха избрали нови избори. Нови избори най-вече искат избирателите на „Има такъв народ". Всички други основни електорати са привърженици на съставяне на правителство.

Опцията ГЕРБ и Слави Трифонов 

Такава коалиция по-скоро отблъсква - 28,1 на сто са „за", но 68,2 на сто са „против". Привържениците на ГЕРБ, например, са „за", но тези на ИТН - „против".

Слави Трифонов да направи правителство с всички срещу ГЕРБ? Отбелязва се превес на подкрепящите подобна възможност: 54,5 на сто са „за" срещу 40,4 на сто „против".

Сондажът на „Галъп интерншънъл болкан" включва и стандартен индикатор за вот на 4 април, както и индикатор за потенциален нов вот. Данните са тестови и не бива по никакъв начин да се свръхинтерпретират, още по-малко - като директна прогноза, посочват от агенцията. Най-малкото защото не отчитат вота в чужбина, който се оказа значим на 4 април. Но те позволяват най-общия извод, че при скорошни нови избори съществено разместване не се очертава.

Тенденции

Вълната за Слави Трифонов ще продължи да расте, но и подкрепата за ГЕРБ донякъде ще се мобилизира. Като цяло тенденцията е ИТН да скъсява дистанцията с ГЕРБ, която с вот в чужбина може да бъде и елиминирана. Потвърждава се и стандартната хипотеза, че мобилизация вероятно ще претърпят и други формации, които на 4 април показаха сила, а част от формациите с разочароващи резултати ще продължат по инерция надолу.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: