В ЕС няма единно мнение как да се помага на засегнатите от кризата страни

В ЕС няма единно мнение как да се помага на засегнатите от кризата страни Снимка: pixabay

Европейският съюз (ЕС) все още не може да приеме план за подпомагане на страните, които са най-засегнати от коронавирусната пандемия. Поради различията в мненията не се очаква бързо споразумение между държавите членки, съобщава телевизионният канал ORF.

Има още много работа за вършене. Отправните точки все още са различни", заяви германският финансов министър Олаф Шолц преди видеоконференция с колеги от ЕС. В края на май председателят на Европейската комисия  (EK) Урсула фон дер Лайен предложи да се създаде фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро.

На първо място помощ ще бъде предоставена на Италия и Испания, които пострадаха най-много от пандемията. Две трети от парите трябва да са под формата на безвъзмездни грантове, а останалите - като заеми.

Редица държави вече изясниха, че считат обема на предложения от ЕК фонд за прекомерен. Освен това се критикува и предоставянето на пари под формата на безвъзмездни средства.

Така наречената група от „икономични страни", която включва Австрия, Дания, Швеция и Холандия, искат да се дават само заеми.

Те предлагат да се помага на засегнатите държави с изгодни кредити за две години. „Не можем да се съгласим с използването на инструменти или мерки, водещи до социализация на дълговете и значително увеличаване на бюджета на Европейския съюз", заявиха представителите на „икономичната четворка".


Видеоконференцията на държавните и правителствените ръководители на ЕС трябва да се проведе на 19 юни. Страните искат да одобрят споразумението за фонд за възстановяване до края на юли, преди лятната ваканция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: