Какви са ползите от кехлибара за здравето

Какви са ползите от кехлибара за здравето Снимка: ferra.ru

Възможно е да започнат да се правят лекарства от него

Учени от Университета в Минесота отговориха на въпроса: защо балтийският кехлибар в миналото се е използвал за медицински цели. Те откриват в него съединение, притежаващо терапевтичен ефект, съобщава руският интернет сайт ferra.ru.

Резултатите от научната работа са обявени на пролетното заседание на Американското химическо дружество (ACS). В рамките на изследването специалистите изследват проби от балтийски кехлибар. Впоследствие от замразена смола е направен прах, който се смесва с разтворители. Получената маса се филтрира и концентрира, а след това е изследван екстрактът от кехлибарения прах чрез метода на газовата хроматография - масспектрометрия.

Това позволява да се идентифицират десетки съединения. Преди всичко изследователите са заинтригувани от органичните съединения с биологична активност, включително абиетинова, дехидроабиетинова и палустрова киселина.

„Най-важното е, че тези съединения са активни срещу грам-положителни бактерии, като някои щамове на златистия стафилокок, но не и срещу грам-отрицателни", изясняват специалистите в хода на изследването.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: