Лекарство за ревматизъм и ремдесивир действат при тежки случаи на коронавирус

Лекарство за ревматизъм и ремдесивир действат при тежки случаи на коронавирус Снимка: Michael Longmir/Unsplash.com

По последни данни с 35% се увеличават шансовете за оцеляване при COVID-19 пациенти на обдишване при комбинацията между двете лекарства.
Според доклад от септември месец на фармацевтичната компания Eli Lilly приемането на препарата за ревматоиден артрид барицитиниб заедно с антивирусното лекарство ремдесивир дава много по-добри резултати при лечение на тежки случаи на COVID-19.

Наблюдава се скъсяване на болничния престой поне с ден, а процентният растеж на шансовете за оцеляване се вижда най-ясно при пациентите на обдишване, съобщават от Forbes.

Председателят на бионаучния отдел на Lilly Иля Юфа споделя, че „са изключително доволни от това, че барицитиниб дава отражение върху процента на смъртност".

Откритието е част от проучване на Националния здравен институт на САЩ, което започна в началото на май за комбинирано лечение на COVID пациенти между доказалия се ремдесивир и други препарати.

Освен с ремдесивир, предстои да се изследва как лекарството против артрит на Eli Lilly действа в комбинация с другия известен успешен препрат при COVID-19 дексаметазон.

От Forbes припомнят, че дексаметазон е едно от лекарствата, с които американският президент Доналд Тръмп е бил лекуван.

Барицитиниб вече е одобрено като противовъзпалително средство при ревматоиден артрит. Следващата крачка ще бъде лекарството да кандидатства за извънредно одобрение за употреба при COVID пациенти към Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), обявиха от Eli Lilly.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: