Глобален минимален корпоративен данък - ЕК подкрепя идеята

Глобален минимален корпоративен данък - ЕК подкрепя идеята

Европейската комисия подкрепи предложение на САЩ за въвеждане на глобален корпоративен данък

ЕК възнамерява да подкрепи предложение на САЩ за глобален минимален корпоративен данък с цел увеличението на данъците, което да гарантира, че правителствата разполагат със стабилни данъчни системи. Приходите щели „да инвестират в основни обществени блага и да се реагира на кризи". Това заяви говорителят на Европейската комисия Дан Фери.

„Оставаме ангажирани да гарантираме, че всички предприятия, включително дигиталните, плащат справедливия си данъчен дял, където това е основателно дължимо", каза Фери пред репортери на брифинг за пресата, отбелязвайки, че дискусията трябва да се проведе в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Новинарският уебсайт Axios съобщи във вторник, 6 април, че министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън планира да призове за прилагане на минимална ставка на корпоративния данък в световен мащаб, за да се обезкуражат компаниите да се пренасочват към офшорни зони.

„Увеличението на данъците е да се гарантира, че правителствата разполагат със стабилни данъчни системи, които събират достатъчно приходи, за да инвестират в основни обществени блага и да реагират на кризи, и че всички граждани справедливо споделят тежестта на финансирането на правителството", настоява Йелън.

„Работим с държавите от Г-20, за да се съгласим на глобална минимална ставка на корпоративния данък, която може да спре надпреварата към данъчното дъно." Това ще заяви по време на утрешната видеоконферентна среща на групата Г-20, твърди Axios.

Според Axios речта на Джанет Йелън ще има за цел да засили подкрепата за плана на президента Джо Байдън да използва корпоративни данъци за финансиране на своя инфраструктурен план за 2 трилиона долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: