Европейската комисия внесе съдебен иск срещу Полша

Европейската комисия внесе съдебен иск срещу Полша

Мотивът: Законът за съдебната й система нарушава принципите за върховенство на правото в ЕС

Европейската комисия внесе съдебен иск срещу Полша на 31 март 2021 г. Причината - новият Закон за съдебната система, който Варшава прие на 20 декември 2019 г. 

Според представители на Брюксел той „подкопава независимостта на полските съдии и е несъвместим с принципите на Евросъюза за върховенството на правото“, съобщи Polskie Radio, като се позовава на свои източници. В Брюксел твърдят, че приемайки този закон, Полша нарушава принципите на ЕС. 

„Новият закон позволява на Дисциплинарната камара на полския Върховен съд, чийто състав се назначава от правителството, поради което нейната независимост е съмнителна, да влияе върху делата, които разглеждат съдиите“, се казва в съобщението. 

Пресаташето на полското правителство Петер Мюлер заяви, че искът на комисията, внесен в Европейския съд, „е лишен от юридически основания“. Той припомни, че системата на правосъдието е от изключителната компетентност на всяка от държавите членки, което директно произтича от Конституцията на Полша и договора на страната с Европейския съюз.