Прогноза: Световната икономика ще се възстанови по-бързо от очакваното

Прогноза: Световната икономика ще се възстанови по-бързо от очакваното

През април Международният валутен фонд ще коригира досегашните си предвиждания за ръст на глобалния брутен вътрешен продукт от 5,5 на сто

Световната икономика се възстановява от кризата по-бързо, отколкото се очакваше. За това съобщи първият заместник-ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) Джефри Окамото. През януари МВФ публикува прогноза за ръст на световната икономика от 5,5 на сто.

„Очертаха се обаче перспективи за по-бързо възстановяване благодарение на допълнителното бюджетно стимулиране, особено в САЩ, като и заради все по-мащабна ваксинация срещу коронавирус", коментира Окамото (на снимката). 

Поради тези обстоятелства в априлския доклад на МВФ в перспективите за развитие на световната икономика ще бъдат направени корекции. 

Окамото отбелязва обаче, че възстановяването на глобалната икономика е непълно и неравномерно. Това се дължи на факта, че въпреки по-бързото от очакваното възстановяване през втората половина на 2020 г., брутният вътрешен продукт ще остане доста по-нисък от докризисните показатели в повечето от държавите", уточнява Окамото. 

По данни на фонда към настоящия момент Китай „в значителна степен е завършил със своето възстановяване" и равнището на ръста на икономиката в азиатската държава се върна на докризисните показатели. С това Китай изпреварва всички големи икономики в света. 

По-рано директорът на Европейския департамент на МВФ Пол Томсен заяви, че брутният вътрешен продукт на Европейския съюз ще достигне нивото си от 2019 г. едва през 2022 г.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: