Сребърна монета за 200-годишнината на Г. С. Раковски пуска БНБ

Сребърна монета за 200-годишнината на Г. С. Раковски пуска БНБ Снимка: БНБ

Продажбите по фиксирана цена от 102 лева са в периода 22-24 март само по два броя, след това няма ограничения

От 22 март Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета по повод 200 години от рождението на Г. С. Раковски от серията „Българско възраждане“.

Монетата е с номинал 10 лева и с тираж 3 хил. броя, съобщават от централната банка. Цената е 102 (сто и два) лева.

Сребърната пара ще се продава на две каси на централната банка на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10. Нумизматите ще могат да си купят възпоменателната монета и от офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.

В периода от 22 до 24 март всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до два броя монети, след което възпоменателната монета „200 години от рождението на Г. С. Раковски“ ще се продава без ограничения.

В началото на годината БНБ обяви своята тригодишна програма за възпоменателните монети. Според нея до края на 2023 г. ще бъдат отлети 13 възпоменателни монети. Продължава традицията да се емитират монети, с които да се отразяват важни исторически събития и личности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: