Пет пернишки села обжалват увеличението на такса смет

Пет пернишки села обжалват увеличението на такса смет Снимка: wikimedia

Административното дело е насрочено за утре

Жители и собственици на имоти от селата Драгичево, Рударци, Кладница, Студена и Мещица са подали жалби до Административния съд в Перник срещу решението на местния Общински съвет за увеличението на такса смет, предаде БТА. В документацията по делото ще бъдат представени и събраните подписки на жителите на селата.

През декември миналата година Общинският съвет взе решение да бъде увеличена такса „Битови отпадъци" в пернишките села от 2,25 промила на 19,06 промила от данъчната оценка на имотите. За жителите на гр. Батановци таксата ще се формира върху 19,5 промила. 
Според местната администрация средствата са необходими за изграждане на втора клетка на Регионалното депо за отпадъци.

Според жалбоподателите обаче са нарушени правилата по разпоредба за публикуване на покана за обществено обсъждане на гласуваната промяна. Те твърдят също, че при приемането и актуването на решението на Общинския съвет е одобрена план-сметка за 2021 г. за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битови отпадъци и за поддържане на чистота на териториите за обществено ползване, която се различава от предварително обявената. Нарушен е принципът, според който се определя таксата смет, а именно неизложени конкретни мотиви защо се пристъпва към увеличение на такса смет, е становището на жалбоподателите.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: