Защо толкова много самотни хора не могат да си намерят партньор?

Защо толкова много самотни хора не могат да си намерят партньор? Снимка: pixabay

Този въпрос е бил проучен от кипърски учени и според техните изследвания това се дължи преди всичко на неумението им да флиртуват

При това както в ролята на „изпращач“, така и в ролята на „получател“ на сигнали, пише германското списание Stern.

Изследване на учени от Университета в Никозия, публикувано наскоро в списание Personality and Individual Differences, се фокусира главно върху „принудителната самота и нейните причини“.

Учените стигнали до заключението: много хора остават самотни, въпреки желанието си да влязат във връзка, поради неумело общуване. По-точно поради неумел флирт: те не знаят как да покажат интереса си към друг човек или правилно да интерпретират сигналите му", съобщава изданието.

В проучването са участвали 1228 мъже и жени. Те трябвало да се оценят по скала от 1 до 5 по критерии като „Не знам как да флиртувам“ или „Не знам как да разпознавам или тълкувам сигнали от потенциални партньори“.

Резултатът бил сравнително ясен: повечето неволни самотници оценяват способността си да флиртуват много ниско както като „изпращач“, така и като „получател“ на сигнали.

В същото време самотните хора, които доброволно остават сами, най-често се съгласяват с твърдението, че са твърде взискателни при търсенето на партньор“, се казва в статията.

За да се намери партньор за връзка, са необходими определени социални способности“, обяснява психологът и професор от Университета в Никозия Менелаос Апостолу. „Например такава връзка била организирана от родителите. По този начин, от еволюционна гледна точка, хората не са имали много време да усвоят техники за позитивна комуникация за намиране на партньор и за отказ от неблагоприятно поведение."

Въпреки това Апостолу признава, че други фактори, които не са били изследвани в проучването, също могат да бъдат причина за самотата. Освен това причинно-следствената връзка не е ясна: възможно е хората, които са били дълго време сами, с времето са се отучили как се търси партньор.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: