„ДжейЕлПи" инвестира 5 млн. лв. в нова фабрика

„ДжейЕлПи" инвестира 5 млн. лв. в нова фабрика Снимка: pixabay.com

Фирмата е сериозно засегната от кризата

Бургаската компания за хлебни изделия „ДжейЕлПи" инвестира 5 млн. лв. в изграждането на нова производствена база в Бургас. Идеята за нея се ражда още преди 6 години. Решението е взето заради непрекъснатото разширяване на асортимента и успешното развитие на търговската мрежа.

Фирмата стартира за пъви път през 1991 година със собствен цех за нарязан хляб в град Поморие приомня business.bg. Успехът е по петите на производителите и през 2000 година закупува линия за миникроасани. Същата година отваря и свой цех за хляб в столицата. Две години по-късно отваря първият фимен магазин от веригата "Зия"

Новият проект е „Фабрика за производство на храни", а не хлебозавод, както обикновено са понати на пазара. Собственикът Димитър Людиев еотделил 3,5 години за проектиране и над 1 година за строителство. По първоначални планове инвестицията е трябвало да бъде от порядъка на 2,5 млн. лв

Новата производствена база има звена за производство на хляб, закуски, сладкарство, кроасани, сладолед. Разполага със зона за изпичане, за шоково замразяване и експедиция, както и големи складови площи и силозно стопанство.

 През последните 7-8 години фирмата на Людиев отбелязва ръст на продажбите от 5% до 20%. А през първите два месеца на тази година стига 20% ръст в сравнение със същия период на миналата година. 

С кризата следсвие COVID-19 идва и шоков спад от 70% от оборота на фирмата спрямо същия период миналата година. Най-малко са спаднали продажбите на хляб, а най-силно - сладкарските изделия. За да запази работниците си, фирмата решава да намали с 20% заплатите на персонала си.

Но трудностите едва сега започнват. 50% от лятната продукция се пласира по хотели по морското крайбрежие. През месец май едва 10% от хотелите са потвърдили, че ще отворят врати за туристи. Това неминуемо ще нанесе допълнително финансови и икономически поражения. 

 

Още по темата във

facebook