Най-старите атомни реактори във Франция ще работят още десетилетие

Най-старите атомни реактори във Франция ще работят още десетилетие Снимка: pixabay

Във Франция експлоатационният живот на най-старите реактори, инсталирани в атомни електроцентрали, се удължава с 10 години, съобщи Euronews

Това решение на местния регулатор стана известно в четвъртък. Отбелязва се, че по време на проектирането периодът на тяхната експлоатация не е бил определен, но се е предполагало, че ще бъде 40 години.

На компанията Electricite de France е наредено да извърши редица работи и тестове, за да осигури безопасността на атомните централи.

Става дума за 32 реактора с мощност 900 MW, работещи от края на 70-те и началото на 80-те години в осем атомни електроцентрали в различни части на страната.

Понастоящем 70% от електроенергията във Франция се произвежда от атомни електроцентрали, което е повече, от която и да е друга държава в света.

Това състояние на нещата предизвиква недоволство у "Грийнпийс", които смятат, че атомните електроцентрали представляват голяма заплаха за околната среда. До 2035 г. Франция възнамерява да намали дела на ядрената си енергия с до 50%.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: