Изработен е пръстен за ранно диагностициране на коронавируса

Изработен е пръстен за ранно диагностициране на коронавируса Снимка: Pixabay

Oura е пръстен, който измерва различни функции на тялото и ги предава на смартфон чрез Bluetooth. След това тези данни се обработват от изкуствен интелект.

Пръстенът записва различните фази на съня, движенията през деня и през нощта, сърдечната честота, телесната температура и куп други неща. Те се оценяват с приложение и се показват на диаграми, от които може да се види здравословното състояние на пациента. Сензорната система е в състояние да открие COVID-19 в един ранен стадий.

Здравните данни се оценяват от изкуствен интелект 

Изследователи от Научния институт „Рокфелер" (RNI) от Университета на Западна Вирджиния (WVU) в Morgantown, в сътрудничество с Oura Health, са разработили софтуер за оценка, базиран на възможностите на изкуствения интелект, който дава възможност да се открие инфекцията с коронавируса около три дни преди симптомите да са видими. Според изследователите вероятността за точност е 90 процента. Oura Health е производител на пръстена и е базиран в Оулу, Финландия. Самият пръстен, без софтуера COVID 19, струва около 300 евро.

„Холистичната и интегрирана невронаучна платформа, разработена от RNI, непрекъснато следи операционната система на човека, така че появата на симптоми на вирусна инфекция, свързана с COVID-19, може да бъде точно предвидена", каза Али Резай, научен директор в RNI.

 Основно за здравни специалисти

Изследователите са работили в тясно сътрудничество с 600 души, които са заети в здравеопазването и влизат в контакт с пациенти на COVID-19. Те трябва да са първите, които  ще се възползват от новия софтуер. „Вярваме, че платформата е важна за защитата на нашите здравни работници“, каза Резай. За да се докаже по-нататък надеждността на системата, сега се планират тестове с 10 000  лица.

 

Ранното откриване на инфекция при хора, които все още нямат никакви симптоми, може да прекъсне веригата на инфекция по-рано и е много по-ефикасно от поставянето под карантина на засегнатите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: