Актьорът Руси Чанев получи високо държавно отличие за култура

Актьорът Руси Чанев получи високо държавно отличие за култура

Президентът удостои с държавни отличия изтъкнати българи за заслуги в областта на дипломацията, науката и културата

На официална церемония президентът Румен Радев удостои с орден „Стара планина“ първа степен кинорежисьора проф. Иван Ничев, философа проф. Ивайло Знеполски и дипломата и историк проф. д-р Ангел Димитров, който е съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси на България и Република Северна Македония. Това съобщава impresio.bg. 

Кинокритикът проф. Вера Найденова получи орден „Св. св. Кирил и Методий“ - огърлие. С орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен бяха удостоени актьорът Руси Чанев и фолклористът Иван Балабанов, чието отличие беше прието от неговия син Атанас Балабанов. 

Румен Радев заяви в словото си, че наградените са личности, които са допринесли за формирането на националното самосъзнание на цели поколения българи и продължават да формират усета за естетика и нравствени ценности в българското културно и социално пространство. Държавният глава каза, че впечатляващият пример на наградените е проправил път и окриля хората, за които личният успех се измерва преди всичко със спечеленото доверие и уважение, с приноса към развитието на цялата нация. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: