Добрите хора са най-умните

Добрите хора са най-умните Снимка: pixabay

Известният невролог Ричард Дейвидсън смята, че „основата на здравия мозък е добротата“

Малцина забелязват това, но изглежда, че най-умните хора са и най-добрите. Може да спорите, като казвате, че умните могат да бъдат големи задници, но това е по-скоро изключение, отколкото правило.

Някои хора може да си помислят, че това не е вярно и че интелигентността и добротата въобще не са свързани. Но не. Факт е, че за да останете мили и добри в нашия свят, трябва да сте много умни. Така че любезните хора, които познаваме, несъмнено са най-умните, независимо дали го забелязвате веднага или не.

Спомнете си всичките си много добри приятели, те вероятно са умни хора. Друг е въпросът, че често дори не го забелязваме. В крайна сметка добротата не е нещо, което крещи и се рекламира.

Добротата е тиха и незабележима. Но вие можете да я разпознаете: добротата носи радост и я споделя с другите. Добротата е да помагаш и подкрепяш нуждаещите се. Нима не е така? И всички тези неща са невидими.

Между другото, група канадски изследователи наскоро съобщиха резултатите от свой експеримент: установили, че хората с доста нисък коефициент на интелигентност най-често са по-нетолерантни и склонни към расистки изявления.

Колкото по-умен е човек, толкова по-гъвкав е във възгледите и убежденията си. Той не осъжда, не отрича, но винаги е отворен за разбиране и съчувствие. Това отношение към хората не е нищо повече от проява на изключителна доброта. В края на краищата всички сме различни. Понякога нещо в другите предизвиква отхвърляне или дори раздразнение и в същото време само един наистина умен човек може да остане толерантен и добронамерен.

Способността да се адаптираме към света около нас и да приемаме хората такива, каквито са, изисква нещо повече от просто мислене. Колкото по-умен е един човек, толкова повече може да вижда нещата от различни ъгли.

И ако не се смятате за умен, това не означава, че не сте. Знаете ли защо? Защото сте толкова умни, колкото сте добри. Когато помагате на хората, подкрепяте, дарявате радост - това не е само проява на доброта. Това е също и доказателство, че сте много интелигентен човек.

Така че помнете: добротата и интелигентността вървят ръка за ръка.

През живота си сигурно сте срещали много груби и ядосани хора и ако се замислите, знаете ли какво ще установите? Нито един от тях не е бил умен.

Какви доказателства още са ви нужни? 

По материали на cluber

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: