София удължава срока за безплатна подмяна на старите печки

София удължава срока за безплатна подмяна на старите печки Снимка: pixabay

Столична община съобщи на сайта си, че е възобновен приемът на формуляри за кандидатстване за подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с нови екологични алтернативи

Подмяната се реализира по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ чрез Кохезионния фонд на Европейския съюз и от националния бюджет.

Всички домакинства, които се отопляват на дърва и въглища и са собственици на имотите, могат да кандидатстват за напълно безплатна подмяна на отоплителните уреди, като възможностите са: до три броя климатици, топловъздушни пелетни камини, камини на пелети с водна риза или пелетни котли, както и котли на газ или до три броя газови конвектори.

Уредите са с различни мощности според обема и кубатурата, която ще се отоплява в жилището. За домакинствата, избрали да получат нови котли на пелети или газ, както и камини на пелети с водна риза, са предвидени и до три броя радиатори с различни размери.

За тези, които желаят да възстановят връзката си към „Топлофикация София“ или да се свържат към централно отопление, се предоставят до три броя радиатори на имот.


Формуляри за кандидатстване от физически и юридически лица се подават в съответната районна администрация по местонахождение на имота.

Втората покана за кандидатстване ще остане отворена до изчерпване на финансовия ресурс по проекта. При наличие на повече кандидати, ще бъдат приложени обявените критерии за приоритизиране и класиране на кандидатите.

Документи за кандидатстване, условията за участие, допустимите алтернативи за отопление са налични на страницата на Софийска община.

За улеснение на гражданите е разработен и електронен калкулатор, за да изчислят какъв е най-подходящият отоплителен уред за нуждите на домакинството. 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: