Днес е Ивановден

Днес е Ивановден Снимка: wikipedia

Ивановден е религиозен и народен празник, празнуван в чест на свети Йоан Кръстител. Отбелязва се неподвижно на 7 януари по православния църковен календар.

На Ивановден празнуват над 355 000 българи, а Иван е второто най-разпространено мъжко име в страната, сочат данните на НСИ, събщи БНР.


Ден след Богоявление православните християни почитат паметта на Кръстителя на Божия син - свети Йоан Предтеча. В негова чест в храмовете се отслужва тържествено богослужение. Празникът е наречен от народа Ивановден.

В църковния календар има три празника, посветени на свети Йоан Кръстител - 24 юни, Еньовден, свързан с неговото раждане, и 29 август, когато със строг пост вярващите отбелязват отсичането на главата му. Неговият най-голям празник се чества на 7 януари. Денят е свързан с изпълнението на мисията му - да кръсти проповядвания от него Спасител.

Животът и духовната чистота, която постига свети Йоан Кръстител, както и мъченическата му смърт на едва 34 години, са причина библейските разкази да говорят за него по-скоро като за ангел, отколкото за човек.

Ето защо в иконографията е изобразяван с ангелски криле. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: