Производител на гуми ще уволни над 2 хиляди служители във Франция

Производител на гуми ще уволни над 2 хиляди служители във Франция Снимка: pixabay

Michelin, един от най-големите производители на гуми в света, възнамерява да съкрати до 2300 работни места във френските си заводи. Компанията съобщи това в изявление, публикувано в сряда.

В него се посочва, че ръководството на корпорацията е одобрило „план за опростяване на структурите и повишаване на конкурентоспособността" чрез съкращаване на 2,3 хиляди работни места при сегашен брой на персонала във френските предприятия от 21 хиляди.

Ръководството гарантира, че планът за модернизация ще бъде изпълнен „на основата на социален диалог“ с работниците и техните синдикати. Ще има „преговори за тригодишно рамково споразумение, което няма да доведе до съкращения", се казва в изявлението. В същото време корпорацията подчертава, че планът, който се изпълнява, „не предполага закриване на предприятия".

Президентът на компанията Флоран Менего заяви пред агенция Франс прес в сряда, че „всички френски предприятия на корпорацията ще бъдат засегнати от съкращенията". В същото време той подчерта, че намаляването на работните места ще се извършва на базата на доброволното напускане на работниците, по-специално пенсионирането им.

Michelin е основана през 1889 г. от братята André и Édouard Michelin. По време на Първата световна война компанията произвежда голям брой самолети Breguet-Michelin, като същевременно дарява първите сто произведени самолета на френската държава.

След войната радиалните гуми и редица други нови продукти са главните производства на компанията. В момента тя произвежда широка гама продукти за гуми за всички видове автомобили и самолети, както и различно селскостопанско оборудване, велосипеди и мотоциклети. Michelin има 60  фабрики в 20 държави. Общият брой на персонала надхвърля 120 хиляди.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: