Ски училища поискаха промени в плана за управление на парк „Витоша“

Ски училища поискаха промени в плана за управление на парк „Витоша“ Снимка: wikimedia

Сдружението на ски училищата на Витоша внесе искане до министъра на околната среда и водите за промяна на плана за управление на парк „Витоша“.

От сдружението посочват, че съоръженията на Витоша са остарели и амортизирани и очакват собственикът им в лицето на „Витоша ски“ да спази най-после поетия ангажимент за цялостната им реконструкция. Впрочем кметът на София Йорданка Фандъкова също бе обещала да се заеме с възстановяването на Драгалевския и Княжевския лифт.

Преди два дни Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, в профила си във Facebook също написа, че е крайно време Столична община да реши проблема с достъпа до този ценен за софиянци ресурс. Според експерта, вместо да се предприемат адекватни действия, проблемът е оставен без решение вече години наред и с времето се задълбочава все повече и повече. 

Решението по думите му е просто: „Изграждат се голям брой бързи лифтове с голям капацитет – Драгалевци, Княжево, а защо не и другаде. Насищат се автобусните линии, особено през празници и уикенди. На входовете на двата пътя нагоре (към Алеко и Златните мостове) се слагат бариери и всеки, който иска да се качи с кола, си плаща 50 лева (примерно) за привилегията. По този начин хем всеки ще има достъп, хем ще се събират пари за финансиране на дейностите на Природен парк Витоша, а защо не и за опазване на природата в цялата страна.”

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: