НАП спира плащанията чрез ПОС терминал до 10 януари

НАП спира плащанията чрез ПОС терминал до 10 януари Снимка: pixabay

От 10:00 часа тази сутрин Националната агенция за приходите (НАП) временно преустановява възможността за плащания на виртуален ПОС терминал, съобщи БНР, позовайки се на ведомството.

Два часа по-късно ще е невъзможно и плащането на ПОС терминал в офис на приходната агенция, а причината е превключването на работата на информационните системи. Неудобството за гражданите ще продължи до 10 януари.

Заради обновленията в информационните системи на Приходната агенция, до 10 януари плащания ще могат да се правят през търговските банки.

Ако се налага възстановяване на здравния статус именно през този период, просрочените вноски трябва да се платят през търговска банка, а необходимото удостоверение - да се получи на хартиен носител в офис на Приходната агенция по постоянен адрес.

Същото важи и за удостоверението за непрекъснати здравни права.

Информацията за здравния статус, която може да бъде проверена онлайн, ще бъде валидна към края на декември и напълно обновена на 11 януари. Това е денят, в който новите системи трябва да заработят изцяло и в който започва данъчната кампания.