В сферата на здравеопазването се появиха нови милиардери

В сферата на здравеопазването се появиха нови милиардери Снимка: pixabay

Състоянието на ръководителите на много фармацевтични компании и инвеститори в здравеопазването, участващи в разработването на ваксини и лекарства за COVID-19 и доставката на медицинско оборудване, се е увеличило значително по време на пандемията от коронавируса.

Това се доказва от новата класация за милиардери, публикувана от списание Forbes.

Сред 50-те нови милиардери в областта на здравеопазването са ръководителите на германската биотехнологична компания BioNTech и американската компания Moderna, които разработиха ваксини срещу коронавирус, Угур Шахин и Стефан Бансел. Състоянието им се оценява съответно на 4,2 млрд. и 4,1 млрд. долара.

Списъкът включва и бившата съпруга на председателя на управителния съвет на Shenzhen Kangtai Biological Products, един от водещите производители на ваксини в Китай, Юан Липинг, със състояние от 4,1 милиарда долара.

Класацията на новите милиардери включва също така редица ръководители на компании и инвеститори от Китай, Италия, Индия, Канада, Швейцария, Хонконг, Дания.

Пандемията и политическите събития не попречиха на най-богатите хора в света да забогатеят още.

Според Forbes общото състояние на повече от 2200 милиардери в света от началото на 2020 г. е нараснало с 1,9 трилиона долара и е достигнало 11,4 трилиона долара, което е с 20% повече от общото им състояние в края на миналата година.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: