15 милиарда евро могат да се насочат от ЕС към България за справяне с кризата

15 милиарда евро могат да се насочат от ЕС към България за справяне с кризата Снимка: pixabay

Председателят на Европейската комисия представи на депутатите в Брюксел план, наречен „ЕС от следващо поколение“.
Този план има за цел икономическото възстановяване на Европейския съюз след пандемията и рецесията.


Урсула фон дер Лайен предложи да се отпуснат 500 милиарда евро под формата на грантове и 250 милиарда кредити за всички страни-членки. Сумата ще бъде включена в седемгодишния бюджет на Съюза и ще стане общ дълг.

От тях България има шанс да получи около 15 милиарда евро, а ще трябва да внесе само 3,3 милиарда евро, става ясно от работния документ на Европейската комисия, за който е необходимо одобрение от всички държави в ЕС.

Парите ще бъдат събрани чрез временно вдигане на тавана за собствените ресурси - каза Урсула фон дер Лайен. - Това ще позволи на комисията да използва силния си кредитен рейтинг, за да заема пари на финансовите пазари. Това е спешна и изключителна необходимост при тази криза."

Страните, които са най-засегнати от коронавируса, като Италия и Испания, получават безвъзвратно 80 милиарда евро. Други, като Гърция, получават по 20 милиарда евро всяка поради факта, че икономиките им вероятно ще понесат значителни щети.

Ръководителят на Европейската комисия увери депутатите, че пакетът с нови бюджетни кредити ще гарантира преодоляване на кризата и по-нататъшното развитие на Европейския съюз.

„Те ще бъдат включени в дългосрочния бюджет на съюза, в допълнение към това, че там ще имат 1,1 трилиона евро - каза Урсула фон дер Лайен. - Планът на ЕС от ново поколение и основният финансов план на ЕС,  ще възлязат на 1,85 трилиона евро в съответствие със сегашните предложения."

Политическият редактор на Euronews Дарън Макафри отбелязва:

„Тези предложения са важни като стъпка напред към по-тясно интегриран ЕС. Но те не са окончателни. Тепърва предстои да бъдат обсъждани и одобрени от държавите членки и Европейския парламент. През следващите седмици се очакват много спорове и компромиси."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: